Hoe werkt een metaaldetector?

Een metaaldetector kan verschillende soorten metalen detecteren zoals koper, goud, zilver en andere metaalsoorten. Afhankelijk van de kwaliteit van de detector kan deze tot een bepaalde diepte reiken, dit heeft de maximale diepzoekte.

Hoe kan een metaaldetector dan metaal detecteren?

Zwarte metaaldetectorDankzij elektromagnetische inductie kan een metaaldetector objecten detecteren die zich centimeters onder de grond bevinden. Meestal hebben de detectoren een bereik van 25  cm. De detector bestaat uit 2 spoelen. 1 van de spoelen heet de oscilator of zendspoel welke een magnetisch veld zal genereren. Deze spoel is de grotere van de 2 en bevindt zich aan de buitenkant van de metaaldetector. Dankzij dit magnetische veld zal er bij objecten die van metaal zijn gemaakt een klein stroompje worden opgewekt. Dit stroompje wordt door de kleinere spoel die zich in het midden van de metaaldetector bevindt worden opgepikt omdat het op zijn beurt weer een afwisselend magnetisch veld opwekt.

Welke metalen kan een metaaldetector detecteren?

Afhankelijk van het type metaal wordt er een bepaald geluid weergegeven. Je kan zelf je metaaldetector zo isntellen dat bepaalde metalen niet zullen worden gedetecteerd zodat je je kan focussen op bijvoorbeeld goud of zilver.

De metalen die een metaaldetector kan detecteren zijn:

 • Goud
 • Zilver
 • Koper
 • Lood
 • Nikkel
 • Tin
 • Aluminium
 • Brons
 • Staal

 

 

4 Thoughts on “Hoe werkt een metaaldetector?

 1. herrrygers on 1 juli 2015 at 14:43 said:

  Geachte,ik vraag aan u wat info i.v.m. een detector.
  Bij ons wekelijks paapspel gebruiken wij 10 euro centjes,en die worden soms enkele meters weg geslingerd.En die terug te vinden is veel zoek werk.
  Ik zoek nu een detector om deze vlug te kunnen vinden.Deze moet niet duur zijn.
  Wat raad U mij aan ?
  Met dank.

 2. admin on 28 augustus 2015 at 00:05 said:

  Beste Herrygers,

  Voor eurocentjes die niet diep in de grond zitten zou je normaal gezien een goedkope metaaldetector kunnen kopen zoals de Velleman CS130 metaaldetector http://www.metaaldetector-kopen.be/go/cs-130/

 3. livina on 15 november 2016 at 02:36 said:

  beste,

  is er een manier dat ze de metaaldetectoren kunnen omzeilen? Door bv een bepaalde stof als rubber rond het metaal aan te brengen?

  Mvg

 4. Natasja on 19 mei 2017 at 13:57 said:

  Ik lees dat jullie ook het model Velleman CS200 aanraden voor beginners. Mijn zoon kreeg een model CS250 is dit minder gebruiksvriendelijk of is dit evenwaardig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *